Видання ЛВПУ торгівлі та сфери послуг №3, м. Львів, вул. Лесі Українки, 26, тел. 242-31-29 

Сьогодні у номері:

  •    З історії училища
     
  •    Запрошуємо на навчання
     
  •    Актуальна тема: моя професія - перукар
     
  •    Методика. Практика. Досвід.
     
  •    Відкритий урок виробничого навчання "Наварила борщику"
     

З історії училища… 

    

  У центрі древнього Львова, де є всім відома площа Ринок, багато зелені, старовинних пам'яток архітектури, затишних вуличок, кав'ярень знаходиться найстаріша колиска кухарів, офіціантів, продавців - Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг (в минулому професійно-технічне училище № 18 м. Львова).
     За час свого існування в училищі підготовлено більше 30 тисяч фахівців за професіями: кухар, кондитер, офіціант, бармен, бухгалтер, перукар, продавець.
     З давніх-давен цінувалися майстри своєї справи. Кожен ресторан, кафе чи бар потребують вмілого фахівця. Свої вміння і навики учні демонструють під час проведення конкурсів фахової майстерності, де займають призові місця. Крім того, учні училища є учасниками і призерами міжнародного конкурсу "Підприємливий учень на ринку праці"(Польща). Училище входить до асоціації кухарів, перукарів, офіціантів України. Щорічно наші вихованці мають можливість поєднувати літню практику з відпочинком на Чорноморському узбережжі.
     Випускники училища практично всі працевлаштовані, тому що наші кваліфіковані робітники мають попит на ринку праці. Після закінчення училища багато учнів продовжують навчання у вищих навчальних закладах.

Директор училища Марія Кіска 


ЗАПРОШУЄМО НА НАВЧАННЯ

  Професія   Кваліфікація
      Кухар, кондитер   Кухар ІІІ розряд; Кондитер ІV розряд;
      Офіціант, бармен, буфетник   Офіціант ІІІ розряд; Бармен ІV розряд; Буфетник ІV розряд;
      Продавець продовольчих та непродовольчих товарів   Продавець продовольчих та непродовольчих товарів ІІІ розряд;
     Обліковець (реєстрація бухгалтерських даних)   Обліковець (реєстрація бухгалтерських даних)
      Касир (в банку)   Касир (в банку)
      Агент з організації туризму, екскурсовод   Агент з організації туризму, екскурсовод
      Перукар (перукар-модельєр)   Перукар-модельєр

     На базі 9-ти класів - 2р. 10 м. одночасно з отриманням повної загальної освіти: кухар, кондитер, продавець продовольчих, непродовольчих товарів, обліковець (реєстрація бухгалтерських даних), перукар (перукар-модельєр), офіціант, бармен, кухар.
     На базі 11-ти класів - 1р. 5 м. кухар, кондитер, офіціант, бармен.
     На базі 11-ти класів - 10 м. кухар, кондитер, продавець продовольчих, непродовольчих товарів, обліковець (реєстрація бухгалтерських даних), перукар (перукар-модельєр), офіціант, бармен, кухар, касир (в банку), агент з організації туризму, екскурсовод.

Училище проводить прийом на курсову підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів. Учні забезпечуються стипендією на загальних підставах. Форма навчання: денна 
Адреса ліцею: м. Львів, вул. Лесі Українки, 26, тел..: (0322) 242-31-29
Тел. 235-89-51             lpltsp@gmail.com
 

Актуальна тема: моя професія - перукар

    Поняття краси змінювалися протягом століть, і те, що здавалося прекрасним в один період, пізніше виглядало потворним і навпаки. Найбільше помітно це виявлялося в костюмі і зачісках, що тісним чином зв'язане із зовнішнім виглядом людей.
    Древні грекині фарбували волосся у русявий колір з червоним відтінком і робили з них пишні красиві зачіски - корімбос. Так, у часи античності в Древній Греції зачіски з довгого завитого волосся укладали в конусоподібні пучки, залишаючи при цьому відстань між бровами і початком росту волосся на ширину двох пальців, тому що по естетичних поняттях тих часів вважалося, що жіноче чоло повинне бути невисоким.
    В античному світі законодавицею моди на зачіски була імператриця. Придворні дами і знатні римські матрони наслідували їй. З приходом німкень-рабинь модними стають волосся русявого кольору. У період пізнього Середньовіччя (XIV ст.) широко використовувалися різні фарби для волосся, крім рудого, тому що рудий колір вважався відміткою диявола.
    У середині XVI століття красивою вважалася зачіска збільшеної форми. Для цього волосся збивали тупіємо. При необхідності додавали фальшиве волосся. Для створення зачіски використовували різні пристосування: дротовий каркас, стрічки, обручі.
    Знання технології виконання послуг. Професійний перукар має ідеально знати технологічний процес здійснення послуги, стан надання та ціни аналогічних послуг у салонах-конкурентах. У ситуації порівняння слід зробити акцент на перевагах Ваших послуг та умов їх надання. Уникайте різкої критики конкурентів, бо це негативно вплине на Ваш імідж.
    Знання свого салону. Необхідно уявляти структуру салону, в якому Ви працюєте, знати межі відповідальності кожного зі співробітників, бути в курсі проведення рекламних акцій, уміти проконсультувати клієнтів про спеціальні знижки на послуги салону.
    Знання послуг і продукції. Клієнта ніщо так не шокує, як ситуація, коли перукар погано виконує послугу або не знає продукцію, з якою працює.
    Без глибокого, професійного знання продукції Ви не зможете навчитися мистецтву переконувати клієнта. Для цього слід буї и в курсі новинок, користуватися доступною пресою для перукарів, відвідувати семінари, ярмарки.
    Уміння викликати довіру клієнта. Щоб продати послугу, перукар повинен викликати довіру клієнта. Дуже важливо виглядати модним і сучасним. Підтримуйте власний імідж перукаря модною зачіскою, модним кольором і здоровим станом волосся, сучасним макіяжем.
    Ще раз підкреслюємо важливість організації робочого місця. Чистота, завжди стерильний інструмент, представлена продукція, з якою працює майстер, позитивно впливають на клієнта.
    Більшість купівель послуг і товарів базується на внутрішніх відчуттях, емоціях, перших враженнях. У сфері послуг перше враження має реальне значення.
    Ваші знання індивідуальних рис клієнтів, змісту попередньої послуги, бажаного стилю, кольору волосся є досить сильним аргументом у створенні між вами повної довіри щодо постійного надання перукарських послуг.
    Ставлення до справи в будь-якій сфері - це основа успіху, який у першу чергу визначається бажанням, а не здібностями. Перукарі, які вірять у себе, досягають більшого успіху в професії. Як досягти успіху? Дуже просто: не лінуватися, не нудьгувати на робочому місці, весь час учитися, завжди робити більше, ніж це необхідно. Це допоможе Вам бути попереду. І найголовніше - перукар має бути оптимістом, ентузіастом своєї справи. Тому частіше усміхайтеся.
    


Методика. Практика. Досвід.


 

 
Всеукраїнський конкурс професійної майстерності перукарів м. Київ

 

 

 
Участь у конкурсі кулінарного мистецтва, який організовував благодійний фонд "САЛЮС"

 

Відкритий урок виробничого навчання "Наварила борщику"


 

 

 

 

 
Видання Львівського вищого професійного училища торгівлі та сфери послуг
Адреса: м. Львів, вул. Лесі Українки, 26.
Редколегія: заступник директора з НМР Мельник С. М, методист Клименко Н. І.