Видання ЛВПУ торгівлі та сфери послуг № 1, м. Львів, вул. Лесі Українки, 26, тел. 242-31-29 

Сьогодні у номері:

   - З історії училища
   - Запрошуємо на навчання

   - Актуальна тема: моя професія - офіціант

   - Методика. Практика. Досвід.

   - Професіоналізм. Майстерність.

З історії училища… 

    У центрі древнього Львова, де є всім відома площа Ринок, багато зелені, старовинних пам'яток архітектури, затишних вуличок, кав'ярень знаходиться найстаріша колиска кухарів, офіціантів, продавців - Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг (в минулому професійно-технічне училище № 18 м. Львова).
     За час свого існування в училищі підготовлено більше 30 тисяч фахівців за професіями: кухар, кондитер, офіціант, бармен, бухгалтер, перукар, продавець.
     З давніх-давен цінувалися майстри своєї справи. Кожен ресторан, кафе чи бар потребують вмілого фахівця. Свої вміння і навики учні демонструють під час проведення конкурсів фахової майстерності, де займають призові місця. Крім того, учні училища є учасниками і призерами міжнародного конкурсу "Підприємливий учень на ринку праці"(Польща). Училище входить до асоціації кухарів, перукарів, офіціантів України. Щорічно наші вихованці мають можливість поєднувати літню практику з відпочинком на Чорноморському узбережжі.
     Випускники училища практично всі працевлаштовані, тому що наші кваліфіковані робітники мають попит на ринку праці. Після закінчення училища багато учнів продовжують навчання у вищих навчальних закладах.

Директор училища Марія Кіска 


ЗАПРОШУЄМО НА НАВЧАННЯ

  Професія   Кваліфікація
      Кухар, кондитер   Кухар ІІІ розряд; Кондитер ІV розряд;
      Офіціант, бармен, буфетник   Офіціант ІІІ розряд; Бармен ІV розряд; Буфетник ІV розряд;
      Продавець продовольчих та непродовольчих товарів   Продавець продовольчих та непродовольчих товарів ІІІ розряд;
     Обліковець (реєстрація бухгалтерських даних)   Обліковець (реєстрація бухгалтерських даних)
      Касир (в банку)   Касир (в банку)
      Агент з організації туризму, екскурсовод   Агент з організації туризму, екскурсовод
      Перукар (перукар-модельєр)   Перукар-модельєр

     На базі 9-ти класів - 2р. 10 м. одночасно з отриманням повної загальної освіти: кухар, кондитер, продавець продовольчих, непродовольчих товарів, обліковець (реєстрація бухгалтерських даних), перукар (перукар-модельєр), офіціант, бармен, кухар.
     На базі 11-ти класів - 1р. 5 м. кухар, кондитер, офіціант, бармен.
     На базі 11-ти класів - 10 м. кухар, кондитер, продавець продовольчих, непродовольчих товарів, обліковець (реєстрація бухгалтерських даних), перукар (перукар-модельєр), офіціант, бармен, кухар, касир (в банку), агент з організації туризму, екскурсовод.

Училище проводить прийом на курсову підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів. Учні забезпечуються стипендією на загальних підставах. Форма навчання: денна  
Адреса ліцею: м. Львів, вул. Лесі Українки, 26, тел..: (0322) 242-31-29
Тел. 235-89-51             lpltsp@gmail.com


2. Вісник ЛПЛ торгівлі та сфери послуг. Актуальна тема.


Моя професія - офіціант

     Професія офіціанта - одна з найдавніших. На фресках єгипетських пірамід зустрічаємо зображення людей, які подають їжу на стіл фараону. Напевно, це були перші офіціанти.
     Сьогодні професія стала дуже поширеною, адже жоден ресторан, кафе чи бар не може обійтись без офіціанта. Святкування знаменних дат, прийоми видатних осіб, підписання угод передбачає спілкування за урочистим столом і не можливе без офіціантів, які беруть участь в обслуговуванні трапези.
     Кожний робочий день офіціанта - це енциклопедія психологічних контактів. Той, хто обирає професію офіціанта, повинен легко і вільно вступати в контакти з різними людьми, за всіх обставин бути ввічливим, тактовним, приємним у спілкуванні. Якість роботи офіціанта визначається перш за все за його вмінням діяти без зайвого шуму (метушні). Чим акуратніше, тихіше та спокійніше працює офіціант, тим вище цінується його праця.
     Сьогодні професія офіціант одна із самих поширених у нашій країні. У будь-якій газеті обов`язково знайдеться оголошення про відкриття відповідних вакансій. Як показує статистика - офіціант у респектабельному закладі може заробити до 1500 доларів на місяць. Але щоб опинитися в еліті, що обслуговує прийоми на найвищому рівні, необхідно пройти твердий кастинг, продемонструвавши себе в повній бойовій готовності. І випускники Львівського професійного ліцею торгівлі та сфери послуг є офіціантами такого рівня.
     Офіціант зобов`язаний досконало володіти всіма тонкощами етикету. Кого обслужити в першу чергу: головного гостя-чоловіка або чарівну господарку вечора, примхливе десятилітнє чадо або даму похилого віку? Сервіровка стола повинна займати лічені хвилини, адже дійсний майстер не замислюється, з якої сторони поставити пиріжкову тарілку, а з якої покласти ніж для риби.
     Якщо ви думаєте, що завдання офіціанта тільки подати й забрати, то ви помиляєтеся. Офіціанти є сполучною ланкою між відвідувачем і компанією або рестораном, що надають послуги харчування: 90 відсотків всієї інформації про кухню, особливості тієї або іншої страви клієнт одержує з вуст обслуговуючого персоналу. Тому знати специфіку готування й подачі фірмових, національних і звичайних блюд просто необхідно.
     Офіціантові також потрібно прекрасно орієнтуватися в меню й карті вин. Яке вино підкреслить смак м`яса або додасть ізюминку страві, що краще подавати до морепродуктів, птиці.
     Велике значення має й загальний рівень культури. Дотепність, наявність почуття гумору, широкий світогляд будуть тільки додатковим бонусом при виборі офіціантів. Обслуговування класу люкс має на увазі знання офіціантами англійської мови.

Заступник директора з НВР Хотинецька А. К.
Викладач спецпредметів Подолянець Ю. О.




3. Вісник ЛПЛ торгівлі та сфери послуг. Методика. Практика. Досвід.


Читайте, думайте, впроваджуйте.

     Інновації в освіті великою мірою пов'язані із суспільно-політичними та економічними змінами у житті країни. Важливою складовою педагогічного процесу стає особистісно орієнтована взаємодія вчителя з учнем, яка вимагає достатнього перегляду педагогічних технологій. Так, у березні 2009 року у Львівському професійному ліцеї торгівлі та сфери послуг був проведений бінарний урок з предметів: "Основи товарозавства" і "Організація обслуговування відвідувачів" з учнями , які навчаються за професією "Офіціант, бармен, кухар" на тему "Етикет подачі вин". Урок підготували спеціаліст вищої категорії, старший викладач Пономаренко Н.О. та спеціаліст першої категорії Подолянець Ю.О.