Kонтролер-касир
Kонтролер-касир
Контролер-касир
За допомогою касового апарату проводить грошовий розрахунок з покупцем товару або споживачем послуг. Обов'язки багато в чому залежать від того, де він працює. В транспортній організації оформляє і продає квитки, абонементи, посадочні талони, інші проїзні і перевізні документи. Потрібно знати правила перевезення пасажирів і багажу на певному виді транспорту, умови видачі пільгових проїзних документів. У видовищних установах продає квитки і абонементи в театри, кінотеатри, цирк, на стадіони. У торговому залі підраховує суму, на яку покупець купує товар, і виробляє грошовий розрахунок готівкою банкнотами або по пластиковій картці. Валютний касир здійснює обмін купюр однієї валюти на іншу у відповідності з інструкціями НБУ.
    Cпецифіка роботи контролером-касиром:
    Незалежно від спеціалізації повинен знати пристрій і правила експлуатації контрольно-касових апаратів, порядок одержання, зберігання та видачі грошових коштів, ознаки платоспроможності державних грошових знаків, способи перевірки платоспроможності пластикових карток, порядок ведення касової книги і складання касової звітності. Працюють касирами переважно жінки.
    Загальна характеристика професії:
    • контролює поповнення асортиментів товарів у торговому залі і їхню схоронність, справність і правильність експлуатації контрольно-касового апарата;
    • перевіряє кількість і якість товару;
    • підраховує вартість покупки, одержує гроші, пробиває чек, видає здачу;
    • усуває дрібні несправності контрольно-касового апарату;
    • оформлює вітрини;
    • консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів та їхні ціни;
    • вивчає попит покупців;
    • одержує товар зі складу;
    • складає товарні звіти, акти.

    Вимоги до індивідуальних якостей фахівця:
    Для діяльності необхідні:
    • здатність зберігати витримку у будь-якій ситуації;
    • стійка увага;
    • добра довгострокова й короткочасна оперативна пам'ять;
    • арифметичні здібності;
    • окомір;
    • точне просторове сприйняття форми й величини предмета;
    • чітка дикція;
    • спостережливість;
    • чіткість і акуратність;
    • чесність;
    • товариськість.
    Робота не рекомендується людям, що страждають на захворювання:нервової системи;відхилення у психіці (надмірна помисливість, тривожність, збудливість);судинну дистонію з вираженими головними болями (гіпертонія, мігрень);опорно-рухового апарата;хронічні інфекційні захворювання; шкірна алергія;екзема кистей рук;епілепсія;різко виражені неврози;зниженням слуху на обидва вуха;ті, хто є бактеріоносіями.

    Вимоги до професійної підготовки:
    Повинен знати:
    • класифікацію;
    • характеристики й призначення товарів;
    • правила розшифровки артикулів і маркувань;
    • основні види сировини й матеріалів, що йдуть на виготовлення товарів;
    • прогресивні методи й форми обслуговування покупців;
    • пристрій і правила користування контрольно-касовим апаратом;
    • основні принципи пристрою торгово-технічного устаткування.
    Повинен уміти робити розрахунки.